Polski
Gamereactor
lifestyle

Nauka stworzyła najcieńsze "spaghetti" na świecie

Mamma Mia!

HQ

Szefowie kuchni na całym świecie zawsze będą powtarzać, że najlepszy makaron jest robiony ręcznie, a nie maszynowo, i chociaż nie mamy zbyt wielu powodów, aby to kwestionować, nauka w końcu znalazła jednego z najbardziej utalentowanych artystów kulinarnych.

Ludzie w University College London rozwinęli nanowłókna skrobiowe, które są tak cienkie, że są niewidoczne gołym okiem. Dzięki szerokości zaledwie 372 nanometrów, te włókna (z których naprawdę trudno będzie zrobić spaghetti bolognese, ale hej, to tworzy fajną historię!) zostały stworzone w prawie taki sam sposób, jak spaghetti. Naukowcy wzięli mieszaninę mąki i płynu, a następnie uderzyli w nią ładunkiem elektrycznym, a następnie przepchnęli ją przez dziurawą metalową strukturę, aby utworzyć nanopasma. Jest to proces, któremu nadano nazwę elektroprzędzenia i jest taki sam, jak normalne robienie spaghetti, z wyjątkiem nanoskali.

Uważa się, że technika ta stanie się przydatna do postępów poza światem kulinarnym, na przykład w dziedzinie medycyny, gdzie nanowłókna mogą być stosowane do lepszego gojenia się ran, przepuszczając wilgoć, jednocześnie powstrzymując większe i bardziej szkodliwe bakterie przed zrobieniem tego samego.

Możesz przeczytać więcej o niezwykle złożonym procesie wytwarzania nanowłókien tutaj (dzięki, Engadget).

To jest reklama:
Nauka stworzyła najcieńsze "spaghetti" na świecie


Wczytywanie następnej zawartości