Ooni Volt 12
Dostarczyliśmy ten elektryczny piec do pizzy profesjonaliście, który pomógł nam uzyskać ocenę.
Chociaż wcześniej sprawdziliśmy mnóstwo inteligentnych gadżetów zaprojektowanych w celu poprawy Twoich umiejętności kulinarnych, a może po prostu wyników, nie oceniliśmy, nie zmierzyliśmy ani nie oceniliśmy wielu elektrycznych pieców do pizzy. Dzieje się tak być może głównie dlatego, że rynek nie jest nimi przepełniony, ale także dlatego, że tylko jeden producent wyrobił sobie markę w tym konkretnym rodzaju wypieków: Ooni.
Ooni jest jednym z tych producentów, którzy tak mocno ugruntowali swoją pozycję w określonym gatunku rynkowym, że terminy "piec do pizzy" i "Ooni" są rozumiane jako synonimy. Wcześniej chwaliliśmy alternatywę dla Ninja w postaci ich Woodfire Outdoor Oven, ale ta Ooni Volt 12 emanuje nieco większą intencją i jasne jest, że Ooni ma tutaj doświadczenie.
Volt 12 jest w rzeczywistości, aby być precyzyjnym, pierwszym elektrycznym piecem do pizzy Ooni, ale dokładnie ta sama koncepcja, z mniej więcej tą samą ramą i materiałami, została wykorzystana do wyprodukowania ich niezwykle udanych piekarników gazowych, które prawdopodobnie zauważyłeś tu i ówdzie w ciągu ostatnich kilku lat. Z pewnością są popularne, ale podczas gdy my przesiadamy się z małej przenośnej butli gazowej na elektryczność, Volt 12 nie traci praktycznie nic z tego, co umieściło Ooni na mapie.
Volt 12 składa się z dość solidnej stalowej ramy, która jest następnie malowana proszkowo na tak grubą warstwę, że zachowuje maksymalną izolację cieplną. Istnieje wiele poręcznych uchwytów, które sprawiają, że jest dość przenośny, a dzięki silnikowi o mocy 1600 W może osiągnąć magiczne 450 stopni w około 20 minut, po czym może upiec klasyczną pizzę z cienkim, chrupiącym spodem, znaną za granicą jako "neapolitańska", w zaledwie 90 sekund - innymi słowy, Volt 12 odzwierciedla wydajność bardziej uznanych wariantów gazu.
Przekazaliśmy Volt 12 profesjonalnemu kucharzowi, który zrobił następujące zdjęcia:
Jest bardziej kompaktowy, ale nadal masz 33 centymetry do obróbki, co jest dostosowane do kordierytowego kamienia do pizzy (solidnego materiału używanego przez wielu producentów) i skórki do pizzy, którą można dokupić. Elementy sterujące na zewnątrz są proste - w rzeczywistości można to powiedzieć o całym produkcie i jest to właściwie komplement. Dostajesz kamień, instrukcję i Volt 12 w pudełku i jest w zasadzie gotowe do pracy. Tak, dostępna jest funkcja boost, która może przywrócić ciepło, jeśli małe drzwiczki były otwarte zbyt długo, a w środku znajduje się mała lampka, dzięki której można zobaczyć gotujące się składniki lub sprawdzić dno.
Pod wieloma względami to właśnie Ooni po raz kolejny pokazuje, że podstawowa funkcjonalność produktu i to, jak skutecznie wykonuje zadanie, które chcesz, aby wykonał, jest najważniejsze, więc skonfigurowanie Volt 12 po raz pierwszy jest zdecydowanie przyjaznym dla użytkownika doświadczeniem, a wyniki są trudne do krytykowania.
Ale jeśli już koniecznie miałbym spróbować, to powiedziałbym, że ponieważ drzwi, czyli okno, są tak wąskie, często musiałem je otworzyć, aby dobrze sprawdzić, a za pomocą termometru widziałem, że ciepło ucieka dość szybko. Tak, praktyka zdecydowanie czyni tu mistrza, ale trochę więcej miejsca w środku byłoby idealne, a może Ooni mógłby sprzedać Volt 12+ ?
To powiedziawszy, Volt 12 jest dostarczany zmontowany, działa od razu i przyniósł wyniki, na które liczyliśmy.






