Skip to main content
Gamereactor Wiadomości
Wiadomości

AKTUALIZACJA: Ubisoft pod ostrzałem za odbieranie ludziom gier

Jeśli nie zalogujesz się na swoje konto Ubisoft przez jakiś czas, możesz stracić wszystko.
Alex Hopley Editor UK 24 lipca 2023

Niedawno Ubisoft potwierdził, że jeśli nie będziesz korzystać ze swojego konta przez określony czas, zostanie ono zamknięte, a wraz z nim stracisz wszystkie swoje gry. Niezależnie od tego, czy wydałeś 1 $, czy 1000 $, utkniesz w tej samej łodzi, bez żadnych gier do grania.

Można śmiało powiedzieć, że to podejście zostało ostro skrytykowane w Internecie, a gracze porównują ten proces do samochodu, który kupujesz, jeśli nie użyjesz go w ciągu 30 dni. Jeśli nie korzystasz z konta Ubisoft przez jakiś czas, otrzymasz wiadomość e-mail z prośbą o zalogowanie się w ciągu 30 dni lub ryzykujesz utratę konta.

https://twitter.com/UbisoftSupport/status/1682046437834784768

Brak logowania oznacza, że w zasadzie skończyłeś. Wszystko, co kupiłeś za pośrednictwem konta Ubisoft, zostanie usunięte wraz ze wszystkimi zalogowanymi godzinami, osiągnięciami na platformie firmy itp. Wydaje się, że nawet jeśli kupisz grę w dzisiejszych czasach, niekoniecznie oznacza to, że będziesz ją posiadać na zawsze.

Co sądzisz o tej nowej polityce?

UPDATE: Ubisoft skontaktował się z nami, aby wyjaśnić kilka rzeczy na temat procesu anulowania. Jeśli więc szukasz więcej informacji o tym, jak zachować swoje gry, zapoznaj się z poniższym oświadczeniem:

"Od wielu lat realizujemy proces usuwania konta zgodnie z wymogami RODO (art. 5 ust. 1 lit. e o obowiązku ograniczenia okresu przechowywania danych). Nasze zasady są zgodne z wymogami prawnymi i standardami branżowymi. Środek ten służy również ochronie naszych graczy przed oszustwami.

Usuwanie konta następuje po bardzo rygorystycznym procesie. W tym celu przed usunięciem konta bierzemy pod uwagę następujące 4 kryteria:

- Aktywność konta w grach od momentu jego utworzenia.

- Biblioteki konta: konta zawierające zakupione gry komputerowe nie mogą zostać usunięte.

- Długość braku aktywności konta, czyli ostatniego logowania do naszego ekosystemu (w tym gier Ubisoft na Steam i inne platformy).

W praktyce do tej pory nigdy nie usunęliśmy kont, które były nieaktywne krócej niż 4 lata.

- Istnienie aktywnej subskrypcji Ubisoft + związanej z kontem

W każdym razie, zanim usunięcie zostanie ostateczne, trzy e-maile są wysyłane do gracza w ciągu 30 dni, oferując przywrócenie konta. Ponadto, jeśli użytkownik spróbuje zalogować się w tym 30-dniowym oknie, automatycznie otrzyma ostrzeżenie i link do ponownej aktywacji konta.

Nie jest więc tak źle, jak się wydaje, ale mimo to warto aktywnie obserwować swoje konto Ubisoft i upewnić się, że nie przegapiłeś wiadomości e-mail, aby potwierdzić, że nadal jej używasz.

Editor UK Alex Hopley covered the video game industry for Gamereactor, from new announcements and launches to the business behind them. He also wrote on tech, film and entertainment, and his coverage wasn't tied to any one region.
Pełny profil Autor Gamereactor od 2023 · 9,395 opublikowanych artykułów
Dlaczego warto ufać Gamereactor
23 Wydania Każde z własną redakcją i własnymi ocenami.
1998 Publikujemy od Niezależni właściciele przez cały ten czas.
100% Z własnego doświadczenia Pisane po czasie spędzonym z grą, nigdy z materiałów prasowych.
1–10 Ocena sieci Ocena każdego wydania, uśredniona i pokazana.