Jak doniosło kilku użytkowników Reddita, do użytkowników PlayStation 4 rozsyła się nowy rodzaj wiadomości, który zmusza graczy do zresetowania konsoli do ustawień fabrycznych. Wygląda na to, że jest to zwykła wiadomość, ale coś zawartego w niej wykorzystuje kod oprogramowania i blokuje konsolę, czyniąc ją bezużyteczną.
Użytkownicy zgłaszają również, że nawet usunięcie wiadomości poprzez aplikację PSN nie zadziała, a niektórzy twierdzą nawet, że nie musicie jej czytać, ponieważ samo odebranie może i tak naruszyć konsolę.
Sony jeszcze nie wystosowało oficjalnej odpowiedzi, ale jeśli wolicie grać bezpiecznie, na pewno pomoże odpowiednie ustawienie prywatności:
Ustawienia > Zarządzanie kontami > Ustawienia prywatności > Informacje osobiste > Wiadomości. Wybierz opcję, aby nikt nie mógł wysyłać Ci wiadomości.
Będziemy informować Was o wszystkich zmianach i rozwoju sytuacji.