Kilka dni temu informowaliśmy o nowej plotce, którą wielu początkowo uważało za błąd techniczny, twierdząc, że PlayStation wkrótce wprowadzi nowy system DRM dla wszystkich zakupów cyfrowych. Niestety, okazuje się, że to prawda.
PlayStation potwierdziło za pośrednictwem swojego kanału wsparcia, że nie jest to błąd ani błąd techniczny, lecz celowa zmiana wprowadzona w najnowszej aktualizacji systemu. Oznacza to, że WSZYSTKIE nowe zakupy cyfrowe będą teraz wymagały "cyfrowego uścisku dłoni" raz w miesiącu (co 30 dni). W przeciwnym razie licencja tymczasowo przestanie działać, a gra stanie się bezużyteczna, przynajmniej do momentu, gdy ponownie podłączysz PlayStation do internetu i PSN.
Co jeszcze ważniejsze w tym kontekście, nie da się obejść tego wymogu, zmieniając główną konsolę w ustawieniach. Jak wspomniano, dotyczy to tylko nowych zakupów cyfrowych, więc warto o tym pamiętać, jeśli robisz zakupy cyfrowe na PSN.
